Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συνεταιριστείτε μην απογοητεύεστε

Η κατάσταση ζορίζει μέρα με την μέρα το ξέρω καλά. Αρκετοί από εσάς ή και από τους γνωστούς σας έχετε ήδη χάσει τις δουλειές σας και η κατάσταση γύρω σας μοιάζει αδιέξοδη.

Από την επαγγελματική μου εμπειρία αυτό που γνωρίζω καλά είναι πως όντως μια κρίσιμη παράμετρος για την επανένταξη στην "αγορά εργασίας" είναι η αισιοδοξία και η επινοητικότητα.

Ακολουθούν μερικές μικρές χρηστικές συμβουλές για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Καταρχάς σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν βρίσκετε δουλειά, κάντε στάση και "πάρτε το αλλιώς". Καταγράψτε τις σπουδές σας και τις δεξιότητές σας καθώς και τις ικανότητες ή την εμπειρία που αποκτήσατε στον εργασιακό σας βίο.

Προσπαθήστε έπειτα -με ανοικτό μυαλό και καλή διάθεση- να καταγράψετε πιθανές επαγγελματικές σας διεξόδους. Αυτές μπορεί να είναι είτε επαγγέλματα που μπορείτε να ανταπεξέλθετε ως εργαζόμενοι, είτε προσπάθειες για να ικανοποιήσετε μια "ανάγκη" της αγοράς ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σήμερα λέω να εστιάσω στο κομμάτι: κάνω κάτι ως ελεύθερος επαγγελματίας και όχι ως υπάλληλος, σε συνδυασμό με το κομμάτι: συνεργάζομαι με γνωστούς και φίλους...

Πολλές φορές είναι προτιμότερο να πάρετε ένα ρίσκο και να προσπαθήσετε να μπείτε στην αγορά εργασίας επιθετικά παρά να περιμένετε παθητικά να απασχοληθείτε κάπου με κίνδυνο να εξαντληθούν οι όποιες οικονομίες σας στο "περίμενε".

Και έρχομαι στο "ψητό". Είναι γεγονός ότι οι άνεργοι έχουν πληθύνει. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος με εμπειρία σε διάφορα αντικείμενα είναι διαθέσιμος για ...απασχόληση.

ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ

Μαζευτείτε (τουλάχιστον) 7 άνεργοι ας πούμε 5 σερβιτόροι 2 μάγειρες και δύο ντελιβεράδες (9 στο παράδειγμα εδώ,,,) και νοικιάστε ότι βρείτε (όσο ελεεινό και αν είναι) και φτιάξτε την δική σας επιχειρήση λειτουργώντας την δυό βάρδιες. Αυτό θα σας βάλει λίγο μέσα στην αρχή (που τα έξοδα θα είναι μαζεμένα) αλλά θα σας δώσει μια δυναμική τόσο μέσα από την προβολή σας από τα κατάλληλα δίκτυα (πχ εναλλακτικά στέκια) όσο και μέσα από την συλλογική δράση.

Το μοντέλο αυτό έχει λειτουργήσει άψογα για πάρα πολλούς γυναικείους συνεταιρισμούς.

Το παράδειγμα με τον χώρο εστίασης είναι τυχαίο, μπορείτε πχ να μαζευτείτε 6 άνεργες νηπιαγωγοί και μια άνεργη γραμματέας και να νοικιάσετε ένα χώρο για να φτιάξετε παιδικό σταθμό.

Μπορώ να συνεχίσω πολύ ώρα με διάφορα παραδείγματα, αλλά αυτό που έχει αξία είναι να κατανοήσουμε ότι μπορούμε να πάμε σε ένα μοντέλο εργασίας απαλλαγμένοι από κάθε λογής αφεντικά.

Προσωπικά ως επαγγελματίας του είδους προσφέρομαι να βοηθήσω εθελοντικά (και αφιλοκερδώς) οποιαδήποτε ομάδα μου ζητήσει βοήθεια για να κάνει την δική της προσπάθεια.

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.

1 σχόλιο: